Meninggal Ketika Solat Isyak Di Masjid

0
2043

SEORANG jemaah yang juga tukang masak Masjid Nurul Hidayah, Sungai Bemban, Trong, Taiping meninggal dunia pada rakaat kedua solat Isyak di masjid berkenaan malam tadi.

Dalam kejadian jam 8.45 malam itu, Shaharudin Nordin, 65, meninggal dunia akibat serangan jantung.

Timbalan Ketua Polis Daerah Taiping, Superintendan Razlam Ab Hamid berkata, pihaknya menerima maklumat mengenai kejadian itu, malam tadi.

Katanya, maklumat diperoleh mendapati mangsa secara tiba-tiba rebah dipercayai diserang sakit jantung.

“Mangsa meninggal dunia ketika sedang solat Isyak dan punca kematian adalah disebabkan serangan jantung,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Sementara itu, penduduk yang hanya mahu dikenali sebagai Razi berkata, arwah memang amat dikenali kerana dia adalah tukang masak masjid.

Katanya, arwah akan memasak untuk majlis di masjid dan seorang individu yang sangat baik serta disenangi semua penduduk.

“Walaupun arwah (Shaharudin Nordin, 65) bukan orang senang, setiap pekerjaan dibuatnya di masjid itu ikhlas tanpa meminta sebarang upah, dia pandai buat kerja pendawaian elektrik dan semua kerja di masjid dilakukannya.

“Arwah turut menguruskan semua bil masjid melalui tabung derma masjid tanpa pernah beritahu wang derma tidak cukup dan akan memulangkan baki wang derma yang banyak seolah-olah dia menggunakan wang sendiri untuk bayar semua bil,” kata Pengerusi Masjid Nurul Hidayah, Kampung Bemban, Taiping, Zainuddin Hamzah.

Portal berita Harian Metro hari ini melaporkan, Shaharudin yang juga Ahli Jawatankuasa (AJK) masjid meninggal dunia pada rakaat kedua solat Isyak di masjid itu, malam tadi.

Zainuddin berkata, arwah Shaharudin menjalankan kerja sebagai tukang masak masjid itu bersama isterinya dan melakukan tugas sebagai seorang siak di masjid berkenaan.

Katanya, apabila ditanya jumlah bil masjid berkenaan ketika arwah memulangkan baki wang derma masjid yang banyak, dia hanya tersenyum dan tidak mahu memberitahu apa-apa.

“Bil masjid tidak pernah tertunggak dan semua diselesaikannya tanpa diketahui AJK masjid, dia memang seorang yang sentiasa berjemaah di masjid,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Menceritakan kejadian itu, Zainuddin berkata, arwah tidak menunjukkan sebarang perubahan sebelum solat berkenaan dan bersembahyang seperti biasa pada rakaat pertama sebelum secara tiba-tiba dia sujud.

Beliau berkata, dia kemudiannya rebah sebelum dibantu jemaah masjid untuk dibawa ke bahagian belakang dan menghubungi ambulans untuk mendapatkan bantuan.

“Pasukan perubatan yang tiba kemudiannya mengesahkan arwah sudah meninggal dunia dan pemergiannya itu satu kehilangan besar kepada masjid berkenaan.

“Arwah insan berhati mulia dan tidak lekang dengan senyuman, dia boleh dikatakan jemaah tetap dan akan datang bersolat jemaah pada setiap waktu,” katanya. METRO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here