Kisah Benar : Kehebatan Komando VAT69 Bertempur Pengganas Filipina

0
12089

Buat tatapan anak muda dan rakyat Malaysia.

KISAH BENAR YANG DI OLAH SEMULA DENGAN HANYA 30% SAHAJA PENCERITAAN DARIPADA OPERASI SEBENAR DEMI MENJAGA KERAHSIAAN OPERASI. INI ANTARA PERJUANGAN DAN PENGORBANAN PEGAWAI DAN ANGGOTA VAT69 KOMANDO SELAMA 47 HARI MENUMPASKAN KETUA LANUN SABAH YANG DI KENALI SEBAGAI RIZAL ALIH @ KOMANDER KHAN.

“OPS RAMBO II – 21HB JULAI, 1994 KG.SEMANGAT LAUT, SANDAKAN SABAH”
.
** Part. I: THE EXPENDABLES

Rizal ALih yang berlatar belakangkan seorang anggota polis tentera Filipina berbangsa Suluk yang di latih oleh US Marin. Beliau telah menembak mati seorang Datuk Bandar dan di hadapkan ke Mahmakah Tentera Filipina. Bagaimana pun beliau dapat meloloskan diri setelah menembak seorang pegawai tentera berpangkat Jeneral yang mengadili perbicaraan di dalam Mahkamah Tentera dengan bantuan keluarga dan rakan2. Di situ berlakunya kejadian tembak menembak dan pengeboman di kawasan mahkamah. Beliau melarikan diri dengan di bantu oleh rakan2 menyeludup masuk ke Sabah secara haram dan bersembunyi di Pulau Jampiras dan akhirnya membina penempatan baru di sebuah pulau bernama Kg. Semangat (berhadapan dengan jeti di Pejabat Pos, Sandakan).

Pengalamannya sebagai seorang anggota tentera terlatih telah membantu Rizal dalam mengukuhkan kubu serta penempatan kumpulannya dengan begitu taktikal. Selama menjadi pelarian dan pendatang asing tanpa izin, beliau telah menjalankan aktiviti2 penyeludupan dan melanun kapal2 dan perahu nelayan. Kumpulan Rizal juga banyak melakukan rompakan di laut serta menguasai penyeludupan rokok kretek dan merupakan pembekal utama dari Sandakan – Lahad datu –Kunak – Semporna di ketika itu. Kerjasama sempadan antara polis dan tentera Malaysia dengan Filipina telah di adakan untuk operasi memburu dan menangkap Rizal AlIh .

Maka Ops Rambo 1 di awal 90’an telah di jalankan oleh pihak Regimen Gerak Khas (RGK) namun usaha misi yang hampir berjaya itu tidak berhasil kerana tipu helah dan kemahiran Rizal meloloskan diri di samping bantuan dari jaringan saudara mara serta ahli2 kumpulan beliau di sekitar Sandakan, Semporna, Kunak dan Lahad Datu. Rizal Alih juga di ketahui mempunyai pelbagai ilmu kebal dan boleh berubah rupa bentuk fizikal (itu adalah lapuran yg di berikan oleh pihak risikan).

Lantaran itu pada April, 1994 Pasukan 69 Komando @ VAT69 di arahkan untuk mengambil tugas menangkap hidup2 Rizal Alih @ Komander Khan bersama kumpulannya. Black Cat telah di berikan mandat untuk menubuhkan sebuah pasukan dalam usaha menjayakan misi “Ops Rambo II”. Black Cat telah memilih keanggotaan seramai 24 orang terdiri daripada pegawai dan anggota VAT69 dari Bravo Sqdn untuk menjalani latihan di kawasan paya bakau sebagai menghadapi keadaan mukabumi di kawasan kubu Rizal. Ops Rambo II juga merupakan sejarah baru bagi VAT69 dengan penglibatan Unit Selam Tempur yang baru di tubuhkan pada ketika itu. Maka pada Jun, 1994 “semboyan perang” yang di tunggu2 oleh “The Silent Killer’s” kini tiba ketika anggota pasukan sedang asyik bermain bola jam 2 ptg di panggil bersiap sedia (40 orang yang mengejar sebiji bola yang usang). Setelah mendapat taklimat ringkas semua anggota dan pegawai membuat persediaan dan menaikkan kelengkapan ke dalam kenderaan masing2 dan terus berangkat ke Bravo Alpha dari pengkalan Alpha November. Taklimat gerakan di berikan di Bilik Gerakan Bravo Alpha dan seterusnya “The Silent Killer’s VAT69” di terbangkan khas secara “sulit” ke negeri Di Bawah Bayu,
Sabah.

Setelah mendarat di Kota Kinabalu team “The Silent Killer” yang terdiri dari pegawai dan anggota 8 Assault / 5 Sniper / 2 Combat Diver / 7 HQ di sambut oleh sekumpulan pasukan Echo3 Mike yang menguruskan perjalanan dari Kota Kinabalu ke Sandakan yang mengambil masa berjam2 dan bertukar2 kenderaan untuk mengaburi kehadiran “The Silent Killer’s”. Semua pergerakan adalah rahsia dan hanya pihak Echo3 Mike Kota Kinabalu sahaja yang mengetahui pergerakan VAT69 di sana. Seperti biasa… VAT69 dengan di bantu oleh Echo3Mike telah mengumpulkan pelbagai maklumat dan pelbagai rancangan dengan mengambil kira berbagai faktor..

** Part.II : Ops Rambo II – The Silent Killer’s

Rizal Alih yang merupakan seorang pahlawan dan pejuang masyarakat Islam yang di sanjungi di Zamboanga. Beliau yang berjuang untuk menyelamatkan bangsa Moro dan masyarakat Islam di Zamboanga yang di zalimi ketika itu. Rizal dan rakan-rakannya yang berjaya menyelamatkan diri telah menyeludup masuk ke peraiaran Sabah dan bersembunyi di salah sebua pulau. Rizal dan rakan-rakannya telah memulakan aktiviti penyeludupan untuk survival mereka dan akhirnya telah bertindak mencabar kedaulatan undang2 negara pabila kumpulannya telah membunuh seorang anggota Polis Marin (nama rahsiakan) dan mencampak mayat yang di ikat di batu besar di tepi Pulau Berhala. Keadaan mayat yang diikat kedua belah tangan dibelakang dan kesan tikaman serta kecederaan di kepala amat sadis apabila di temui.

Black Cat mengarahkan “Assault Diver” untuk membuat tinjauan di lokasi berhampiran Pulau Berhala sambil menguji peralatan menyelam untuk kegunaan operasi. The Silent Killer’s di ketuai oleh Black Cat (Oscar Bravo) di bantu oleh Ghost Rider (Oscar Sierra) dan Tom Cat (Oscar Alpha) telah menyusun strategi dari maklumat yang di berikan oleh risikan Echo3Mike Sabah. Pihak Echo3Mike juga telah menghantar sepasukan pegawai dan anggota untuk bersama2 membantu menjayakan misi tersebut.
Pelbagai rancangan dan perbincangan dalam menganalisa maklumat risikan serta menyusun strategi yang betul agar Rizal & The Gang dapat di tumpaskan. Semua photo2 dan peta penuh menguasai dinding Bilik MarTek (Markas Tektikal) di “Safehosue”. Setelah mencapai persetujuan dalam perancangan bersama semua “team member’s” Oscar Bravo yang sebelum ini pernah berkhidmat di Sabah mendapati akan timbul masalah “ bahasa Sabahan” di kalangan anggotanya yang rata2 dari Semenanjung (lidah cencaluk, budu & tempoyak). Maka bermulalah kelas bahasa pelbagai gaya dan dialog pertuturan “bahasa Sabah & Tausug” 24 jam setiap hari di “Safehouse”.

* Memandangkan kami semua bersembunyi di Safehouse maka kami gotong-royong memasak dan riuh-rendah suasana di tempat masak dan tempat makan dengan gaya lakunan dan gurauan. Bayangkan… lidah Pantai Timur & Perak tengah bertutur bahasa Sabah (teman nak pecah perut ketawa). Kutuk mengutuk adalah biasa di dalam VAT69 di antara pegawai dan anggota. Apatah lagi pemergian “The Silent Killer’s” ke Sabah tidak di ketahui oleh jiran dan keluarga masing2 di Alpha November. Begitulah kelazimannya kerahsiaan VAT69 ketika “mode” arahan “Standby One” di mana operasi yang akan di jalankan (dulu tidak ada hp canggih dan internet..he3). Ianya adalah lumrah dan menjadi trend sehingga kini di mana ukhwah dan semangat tolong menolong amat di rindui oleh semua yang pernah mengganggotai VAT69 Komando.*

Di dalam perjumpaan bersama anggota Black Cat memaklumkan bahawa DRAGON (Commanding Officer VAT69) memantau dan mengikuti status pergerakan operasi dari Alpha November setiap masa dan mahukan semua anggota komited dalam menentukan misi kejayaan dan adalah “survival” VAT69 Komando yang ura2 hendak di bubarkan oleh pihak2 tertentu setelah tamatnya 20 tahun era komunis 1969-1989. Semua pegawai dan anggota mendengar dan menerimanya sebagai satu cabaran dalam memartabatkan “Beret Kelabu” di persada panji PDRM. The Silent Killer’s mula keluar dari “Safehouse” setelah seminggu di pecah2kan dalam 3 kumpulan untuk mengadaptasikan adat dan budaya orang tempatan.

Kump. 1: Di ketuai oleh BLACK CAT – Ground Cmdr
Kump. 2: Di ketuai oleh GHOST- Sniper Team + 5 anggota
Kump. 3: Di ketuai oleh TOMCAT- Assault Team + 5 anggota + 2 Assault Diver.
Kump. 4: Di ketuai oleh WHISTLE – Ops Room & Logistik.

Setiap kumpulan di berikan tugas dan kawasan masing2 untuk mengumpulkan dan mengesahkan seberapa banyak maklumat yang di terima dari pihak Echo3Mike. Segala teknik dan taktik penyamaran di gunakan untuk membuat tinjauan dari darat, laut dan udara. Setiap maklumat yang di dapati di kumpulkan dan di analisa bersama2 semua ahli kumpulan “The Silent Killer’s”.

* Terdapat juga beberapa peristiwa lucu di dalam menjalankan penyamaran semasa membuat tinjauan. Ada yang di tangkap oleh anggota PPH bersama PATI dari Filipina dan Indonesia. Ada yang hampir di tembak oleh 2 buah Jeep peronda polis sekembali dari menjadi nelayan di laut. Bagaimana pun Black Cat dgn bantuan dari Echo berjaya melepaskan anggota2 yang di tahan tanpa menimbulkan keraguan dan seolah2 kejadian itu adalah “real”.*

Namun daripada analisa dan perincian semua maklumat bersama semua pegawai dan anggota yang terlibat… Black Cat dapati ada sesuatu yang tak kena. Perkara ini di maklumkan kepada DRAGON setiap perkembangan operasi dan mengarahkan semua untuk tukar kepada “Plan B”. DRAGON yang resah dan begitu komited keesokan harinya terus terbang dari Alpha November ke Sandakan. Kehadiran DRAGON ke lokasi telah mengejutkan semua dan ianya merupakan suntikan semangat buat kami di medan…

PART. III: OPS RAMBO II – GHOST PROTOCOL
Hari berganti minggu namun semangat dan disiplin operasi tetap di praktikkan oleh semua kumpulan The Silent Killer’s. Setelah mengumpulkan beberapa maklumat semasa maka tibalah masanya bagi kumpulan The Silent Killer’s beraksi dengan beberapa strategi dan taktik untuk mendapatkan lebih maklumat terperinci selain daripada yang di berikan oleh pihak Echo. BlackCat, Ghost & TomCat serta kumpulannya membuat penyamaran sebagai PATI di pasar dan nelayan dalam usaha mengumpulkan sebanyak mungkin info tentang laluan masuk team TomCat dan team Ghost. Kerjasama erat diantara VAT69 dengan pihak Echo dari dahulu lagi telah banyak membantu di dalam urusan komunikasi dan logistik.

Sementara anggota Team Assault & Sniper sibuk mempersiapkan peralatan penugasan.. hadir seorang lelaki tua bersama Echo 1(Tango Alpha) dan bertubuh sasa. Beliau yg menggunakan kod “SM” bukannya pangkat Sarjan Mejar tetapi gelarannya sebagai “Sea Master”. Memang “respect” sebab SM boleh memandu speedboat dalam kelajuan maximum di malam hari tanpa bantuan lampu spotlights. Pendek kata setiap sudut dan batu @ tiang di sepanjang perairan Sandakan, SM tahu selok belok kedudukannya. Begitulah penugasan kumpulan “The Silent Killer’s” setiap hari membuat penyamaran dan mengumpulkan maklumat serta membuat perancangan serangan dan rehearsal. Untuk mengelakkan daripada di hidu pergerakan dan menjaga moral pasukan …

…. Black Cat yang merupakan tunjang dalam operasi ini telah menggesa kelulusan daripada pihak Bravo Alpha untuk memberikan “final instruction” agar misi ini boleh di selesaikan segera. Akhirnya… jam 1.00 petang Black Cat di panggil untuk berjumpa dengan “Messenger” dari Kilo Papa November di sebuah lokasi rahsia di Sandakan dengan menerima arahan untuk melaksanakan operasi yang amat sukar sekali denan misi “Mission Impossible”. Ini adalah kerana The Silent Killer’s di arahkan untuk “Tangkap Hidup2” Rizal Alih & The Gang. Selepas solat maghrib dan makan malam.. Dragon, Black Cat, Ghost dan TomCat memanggil semua anggota kumpulan untuk menyampaikan arahan dan misi “ Mission Impossible”.

Semuanya tenang mendengar taklimat dengan semangat berkobar2 sambil terselit bahan jenaka yang di suarakan oleh penglipurlara kami iaitu “Papa Mike”. Bermula dari situ… Operasi “Ghost Protocol” yang di rencanakan mula memainkan peranan masing2 oleh semua anggota kumpulan. Selain membuat persiapan persenjataan, perancangan strategi, perincian semua maklumat dan menjalankan raptai serangan seperti yang telah di rancang. Bagi merealisasikan penyamaran, kami telah beberapa kali melakukan raptai latihan bagi memastikan setiap anggota yang terlibat benar-benar dalam keadaan siap sedia untuk melaksanakan tugas yang sememangnya merbahaya dalam misi “Mission Impossible” ini.

Part IV : OPS RAMBO II – GHOST PROTOCOL

…. DRAGON yang baru sampai ke “SafeHouse” di berikan taklimat oleh Black Cat di atas semua maklumat yang telah di terima dari Echo dan pergerakan anggota “The Silent Killer’s”. DRAGON memaklumkan bahawa ada perubahan arahan penugasan daripada “Strike Out” kepada “Sniper Option”. Black Cat menerima arahan dan merancang strategi bersama semua anggota untuk melaksanakan arahan tersebut. Maka Team Sniper mula membuat perancangan cara untuk merapati kubu Rizal yang begitu tersusun ciri2 keselamatannya. Tinjauan udara yang di buat dengan kerjasama Unit Udara PDRM telah dapat merakamkan beberapa maklumat penting tentang seluruh kawasan kubu penempatan Rizal & The Gang.

Rizal yang merupakan seorang yang berpengalaman dalam taktikal perang dan mempunyai pengaruh yang kuat dan sokongan dari sebilangan penduduk tempatan yg berasal dari suku Suluk, Bajau dan Jawa (jangan di politikkan pulak pasal isu suku2 ni) Ini telah membantu beliau dalam membina penempatan yang siap dengan pos sentri, 3 buah kelong berbentuk anak panah, menebang pokok2 bakau di belakang rumah agar mudah melihat pergerakan, menutup laluan sungai di belakang penempatan beliau dengan pokok2 bakau yang di tebang dan di tanam semula secara terbalik (ianya bertujuan agar bot2 polis tidak boleh menghampiri dari arah belakang kecuali ketika air pasang sahaja). Strong hold Rizal yang di bina begitu rapi dan taktikal memang sukar di hampiri dan boleh mengundang maut jika di kesan oleh kumpulan Rizal.

Pernah projek sebelum The Silent Killer’s beraksi.. jarak yang hanya mampu di rapati ke kubu Rizal hanyalah 250 meter dari arah belakang namun dapat di kesan oleh Rizal. Setelah itu Rizal lebih pro-aktif dalam meningkatkan tahap keselamatan kubu kumpulannya yang seramai lebih 100 orang (termasuk wanita dan kanak2). Namun begitu..atas keyakinan dan semangat yang kental Black Cat telah mengarahkan agar 2 team bersama beliau menyusupi ke kawasan kubu Rizal. Salah seorang dari team Black Cat bernama “FISH” telah di tugaskan untuk membuat Oscar Papa 1 ke atas penempatan Rizal. FISH dengan menggunakan pelbagai ilmu kepakaran yang ada telah berjaya merapati hingga jarak hampir 50 meter ke kubu Rizal dan berjaya membuat lapuran pengawasan aktiviti yang di jalankan oleh ahli kumpulan RIzal. Dragon yang kebetulan berada di Martek terus menghubungi Fish dan mengarahkan “withdraw” kerana khuatir di kesan oleh Rizal dan kumpulannya. Tapi FIsh berdegil dan penuh yakin untuk kekal di lokasi kordinatnya dan meneruskan lapuran ke Martek segala aktiviti RIzal dan kumpulannya.

Part V: OPS RAMBO II – MISSION IMPOSSIBLE.

Setelah beberapa kali membuat tinjauan rapat dan mengumpulkan maklumat yang di usahakan sendiri oleh team The Silent Killer maka Dragon dan Black Cat berbincang dan membuat stratergi bersama semua ahli kumpulan.. satu ersetujuan telah di capai untuk menggunakan tipu helah dengan memaklumkan kepada pasukan sahabat di mana projek “Ops Rambo II” telah di batalkan. The Silent Killers memohon bantuan 5 buah kenderaan untuk menghantar pulang pegawai dan anggota The Silent Killers ke Lapangan Terbang Kota Kinabalu pada keesokan harinya. Apa yang menarik adalah berita “Kumpulan Rhoma Irama”(panggilan glamor The Silent Killers di kalangan penduduk tempatan) sudah heboh di sekitar Sandakan. Anggota kumpulan “Rhoma Irama” pun keluar ke bandar untuk meraikan penugasan di Sandakan seolah2 berita itu adalah benar.

***Teringat lagi suasana di panggung BDC, pasar Sandakan, ketika minum “milo nai” di Station Bus, kunjungan ke kelab malam untuk berjumpa dgn “Si Kudung Yg Bertongkat” selaku “Menteri Komunikasi Pirates of Sandakan” (dah di “deletekan” rasanya). Semuanya adalah kenangan manis…

Keesokannya harinya“pilot2” dari pasukan sahabat yang datang sehari sebelum berangkat membantu kami menaikkan barang2 ke trak datang dengan berpakaian kemas dan ingin membawa kami ke Kota Kinabalu. Kami yang berpakaian untuk pulang terus menahan pilot2 tadi seperti yang di rancang dan Whistle telah di arahkan untuk memberikan “pilot2” tersebut makan & minum dan mengambil handphone masing2 serta menguncikan mereka di dalam bilik. Ini telah membuatkan mereka semua terpinga.

Manakala Dragon dan Black Cat mengarahkan semua berkumpul dan membuat taklimat gerakan terakhir dgn memberikan penugasan kumpulan masing2. Setelah semuanya bersiap sedia… bacaan doa selamat di adakan mohon penugasan “Mission Impossible” ini berpihak kepada kami dan moga tiada melibatkan sebarang kematian.Pasukan The Silent Killers ini dibahagikan kepada 3 kumpulan kecil:

1 kumpulan Nego/Arrest,
1 kumpulan Assault
1 kumpulan Sniper

Setelah selesai taklimat gerakan… semua anggota kumpulan bergerak ke lokasi masing2 dalam keadaan penuh taktikal. Black Cat (selaku Ground Cmdr) dibantu oleh Echo One yang bertindak sebagai penunjuk jalan bersama 5 anggota menyamar dan memainkan peranan sebagai wakil kumpulan yang menyokong pihak pengganas untuk berunding serta berdamai. Semua lakunan berjaya menyakinkan Rizal bahawa orang-orangnya yang menunggu di dalam bot yang 1 lagi (yg kononnya pembawa makanan) bercadang menyerahkan bekalan makanan itu kepada kumpulan Rizal sebelum mereka pulang ke kampung.
Rizal Alih yang ketika itu di kelilingi oleh 4 orang Pengawal Peribadi terpedaya dengan lakunan hebat Black Cat dan lain2 bersetuju menerima hantaran bekalan makanan tersebut. Isyarat kepada kumpulan bantuan untuk merapati rumah Rizal di berikan.

Semasa bot itu sedang merapati rumah tersebut, Rizal yang tadinya duduk bersebelahan Black Cat bangun menuju ke pintu yang menghampiri anak tangga susur turun ke bot untuk merapati untuk melihat kumpulan yang menghantar bekalan sambil kedua2 tangan memegang rangka pintu rumah tersebut. Di ketika ini… 2 anggota yang di tugaskan untuk menjatuhkan tubuh Rizal dari tadi menunggu dengan sabar dan senyuman pabila masa yang sesuai telah tiba. Tanpa menunggu masa yang lama anggota A + B bertindak pantas dengan merempuh tubuh Rizal (ala ahli gusti menjatuhkan lawan) ke dalam bot yang tersedia ada di depan pintu tadi bersama2. Suasana yang tadinya tenang kini telah bertukar tegang dan riuh rendah. Rizal dengan pantas menjerit dalam bahasa Tausug memberi arahan tembak . Rizal yang cuba melepaskan diri dengan menendang dan meronta2 mengakibatkan berlaku pergelutan di dalam bot di antara mereka.

PART VI: OPS RAMBO – DEATH WISH

Kejadian yang berlaku begitu pantas… 2 lagi anggota menangkap terdiri dari C + D bertindak pantas tanpa melengahkan masa serentak bertindak menangkap dan terus menggari bapa Rizal yang bersenjatakan parang berukuran 3 kaki panjang. Bapa Rizal melawan dan bertindak ganas serta cuba melarikan diri dengan terjun ke dalam laut. Bagaimanapun bapa Rizal berjaya juga ditangkap dan di gari akhirnya.Semuanya berlaku di dalam satu masa yang singkat… dimana berlaku kejadian tembak menembak antara Black Cat dan pembantu peribadi Rizal.

Seorang pengikut Rizal yang berada begitu hampir dengan Black Cat terus menembak kearahnya dan sebutir peluru telah mengenai tapak tangan kiri Black Cat dan dengan pantas Black Cat menjatuhkan badan sambil draw pistol yang di sembunyikan di pinggang dan membalas tembakan kearah penembak yang terus melarikan diri ke bahagian belakang rumah. Tiba2.. kedengaran bunyi tembakan pistol dari arah kiri dan mengenai kaki kiri Black Cat dan menyebabkan beliau segera terjun ke dalam bot untuk mengecilkan sasaran tembakan.
Melihat keadaan anggota A + B yang masih berhempas pulas untuk menangkap Rizal..Black Cat yang ibarat harimau luka terus menrkam Rizal dan menghentak kepalanya dengan bud pistol dan akhirnya Rizal terkulai layu dan dengan segera mengikat dan membalutnya dengan menggunakan jala-jala ikan yang ada di atas bot itu. Maka Rizal dengan segera di bawa keluar dari kawasan tersebut menaiki sebuah bot untuk di bawa ke Sandakan dan terus ke Balai Polis, Kota Kinabalu.

Manakala Black Cat yang terkena tembakan di bawa ke hospital berhampiran untuk rawatan. Maka berakhirlah kisah legacy Rizal Alih yang merupakan wira masyarakat Selatan Mindanao kerana memperjuangkan kezaliman pemerintahan ketika itu pada masyarakat Islam di sana. Rizal Alih telah pun menjalani hukuman penjara dan di hantar pulang ke Filipina. Begitulah juga kisah bagaimana perjuangan anggota VAT69 Komando yang telah mengambil masa selama 47 hari berada di Sabah ketika itu. Beberapa operasi lain turut di jalankan selepas itu dan aktiviti lanun dapat di lumpuhkan secara total dengan kehadiran VAT69 –The Silent Killer’s di bumi Sabah.

Apa pun nukilan dari admin di sini bukanlah untuk menunjukkan kehebatan VAT69 Komando TETAPI hanya untuk menceritakan kisah2 Perjuangan Semalam buat pengetahuan masyarakat bahawa WUJUDnya sebuah Pasukan Komando Polis di dalam PDRM yang mempertahankan maruah dan kedaulatan Negara. Bukan pangkat, bukan pingat yang mereka pinta.. cukuplah sebuah penghargaan yang ikhlas dan hargailah keamanan yang telah di perjuangkan selama ini.

Buat penerus legasi Warisan Darah Perwira yang masih berkhidmat…mteruskan perjuangan anda dan kekalkan “KERAHSIAAN OPERASI” walau pun kepada isteri atau keluarga sendiri. Apatah lagi di zaman dunia tanpa sempadan kini.

SEKALUNG TAKZIAH BUAT RAKAN2 SEPERJUANGAN “THE SILENT KILLER’S” YANG TELAH PUN PULANG KE KAMPUNG HALAMAN YANG HAKIKI. BAGI YANG MASIH HIDUP DAN BERADA DI LUAR SANA.. SAYA MENDOAKAN KALIAN DI BERIKAN KESIHATAN YANG TERBAIK. MOGA PAPARAN KISAH PERJUANGAN SEMALAM INI DAPAT MENCERITAKAN KEPADA MEREKA YANG MENGHINA DAN TIDAK MENGHARGAI KEAMANAN YANG DI TINGGALKAN ATAS SEBUAH PENGORBANAN DEMI AGAMA, BANGSA & TANAHAIR…

AL-FATIHAH..

Kredit kepada :
▪Dato’ Ayob Mohamed
▪DSP. PGB. (B) Mohd Noor Razak
▪Semua pegawai dan anggota yang terlibat dalam Ops Rambo II di Sandakan1994.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here