Bangsa Melayu hilang kekuatan di tanah sendiri – Nadzim Johan

0
969

KUALA LUMPUR – Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan mendakwa orang Melayu hari ini telah kehilangan kekuatan di negara sendiri.

Katanya, ia berpunca daripada kerana wujudnya perselisihan dan pergaduhan di pelbagai peringkat.

“Di peringkat perniagaan, kita tak boleh nak sokong produk keluaran orang Melayu Islam sendiri, malah saling me jatuhkan. Orang agama pun begitu juga, sepatutnya mereka bersatu letakkan Islam di tertinggi dan disegani.

“Ini yang berlaku dari dahulu sehingga hari ini kalau kita mengaum pun orang tak kisah. Orang bukan Melayu saling bantu membantu antara mereka tapi kita saling bercakaran,” katanya dalam Konvensyen Kebangkitan Ummah, hari ini.

Menurutnya, orang Melayu hari ini berdepan masalah sosial dan pelbagai cabaran.

“Kita perlukan satu perubahan segera kerana kita jauh ketinggalan, dipandang rendah dan dihina pihak lain. Ada dua pihak perlu bertanggungjawab membawa perubahan ini iaitu orang Melayu itu dan pemerintah.

“Apa anak-anak kita makan hari ini akan beri kesan di masa depan. Kalau makan benda tak elok, dah besar nanti apa akan jadi kepada mereka baik dari sudut sosial serta kesihatan. Ada kajian telah dibuat terhadap anak harimau kematian ibu lalu disusui ibu khinzir, bila dewasa tingkah laku harimau itu seperti khinzir,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here